Du använder en föråldrad webbläsare. För en snabbare, säkrare surfupplevelse kan du uppgradera gratis idag.

Läser in...

Gratis teoriboken Elsystemet

Generatorn

Bilens generator omvandlar rörelseenergi till elektrisk energi som sedan lagras i bilens batteri. Generatorn drivs av en rem som du bör kontrollera ibland.

 • Om remmen är dåligt spänd fungerar inte generatorn ordentligt - ett skrikande ljud från motorn kan vara ett varningstecken på detta.
 • Om remmen är för sliten ska den bytas ut, om den brister så kan generatorn nämligen inte längre generera någon ström.
 • En brusten rem kan även resultera i överhettning då den i vissa bilar också driver kylvattenpumpen.


Ett skrikande ljud från motorn kan bero på en dåligt spänd generatorrem

Om generatorn av någon anledning inte laddar batteriet som den ska tänds en varningslampa på instrumentpanelen som ser ut som ett batteri.


Laddningslampan

Säkringarna

Säkringarnas uppgift är att skydda bilens elsystem vid kortslutning, något som utan säkringar i värsta fall skulle kunna leda till en brand i bilen.

Om något som drivs av el i bilen plötsligt slutar fungera kan du behöva byta en säkring. Säkringarna kan antingen sitta i en låda i motorutrymmet eller under instrumentbrädan inuti bilen. En trasig/bränd säkring känns igen på att metalltråden som löper mellan dess fästen har gått av.


Om metalltråden som pilen pekar på är av så är säkringen trasig

Säkringarnas färg varierar beroende på dess amperetal. Om en gul säkring är trasig så måste du alltså byta ut den mot en ny gul säkring. I bilens instruktionsbok står hur och var du byter de olika säkringarna.


Säkringarna skyddar bilens elsystem mot kortslutning

Batteriet

Strömmen som genereras av generatorn lagras i bilens batteri. Detta gör det möjligt att förbruka ström även när motorn är avstängd. Stereon, klimatanläggningen och bilens ljus är några av de saker som förbrukar ström, tänk därför på att inte använda dessa för länge när motorn är avstängd.

Om bilbatteriet laddas ur går inte bilen att starta. Om detta skulle hända så behöver du starthjälp för att få igång motorn igen. Ett dåligt laddat batteri kan dessutom frysa sönder om det är tillräckligt kallt ute.

Ungefärlig fryspunkt vid olika laddningsgrader:

 • 100 % laddat: -65 °C grader
 • 80 % laddat: -45 °C grader
 • 50 % laddat: -15 °C grader
 • 10 % laddat: -7 °C grader

Nya bilbatterier är underhållsfria. Äldre bilbatterier kräver däremot ett visst underhåll då dess battericeller ibland behöver toppas upp med destillerat vatten. Gemensamt för alla batterier är att de blir sämre och sämre med tiden, tills de tillslut inte fungerar alls.

Potentiella faror

Potentiella faror med bilbatterier är knallgasen som kan omge dem och svavelsyran som finns i batterivätskan. Knallgasen kan antändas av gnistor och eld och batterivätskan är frätande vid kontakt med din hud, dina ögon eller dina kläder.

Var väldigt försiktig när du hanterar bilbatterier.


Bilbatterier innehåller svavelsyra och kan omges av knallgas

Starthjälp

Om din eller någon annans bil inte går att starta på grund av ett urladdat batteri behövs starthjälp från en annan bil med ett laddat batteri.

Det är viktigt att båda batterierna har samma märkspänning (den spänning batteriet är gjort för, exempelvis 12-volt) och att startkablarna kopplas korrekt, annars kan kortslutningen som då sker vid inkopplingen förstöra både batteriet, generatorn och annan elektronisk utrustning i bilen.

Viktigt: Kontrollera alltid din bils instruktionsbok innan du ger eller får starthjälp. Hur du ska koppla startkablarna kan variera beronde på bilmodell..


Det är väldigt viktigt att startkablarna kopplas ihop och lossas i rätt ordning

Så ger du starthjälp:

 • Koppla ihop pluspolerna med den röda kabeln.
 • Koppla den svarta startkabeln till minuspolen på den hjälpande bilen.
 • Koppla minuspolen till karossen (långt ifrån batteriet) på bilen som behöver starthjälp.
 • Starta motorn på den hjälpande bilen.
 • Starta motorn på bilen som behöver starthjälp.
 • Koppla loss startkablarna i omvänd ordning.

Observera att minuskabeln ska kopplas till en karossdel (långt ifrån batteriet) på fordonet som behöver starthjälp. Detta ska göras för att de gnistor som ofta uppstår annars skulle kunna orsaka en knallgasexplosion.